De 5 skrivefaser

De 5 skrivefaser

Når du går i gang med at skrive din bog, oplever du de fem skrivefaser. Du skal igennem alle fem. Vi vil her gennemgå dem én for én, så du kan få et overblik over dem og skriveprocessen.

Vores fokus er her på skønlitteratur, men du vil også sagtens kunne sætte det ned over en fagbog, hvis du har viden, du gerne vil dele.

1. Få en idé

Uden en idé er der ingen bog, så husk altid at skrive dine idéer ned, når de kommer til dig. Det er altid rart at have en idébank, når du vil i gang med at skrive. Det er de underligste steder, en ny idé kan opstå, så hav altid en lille notesbog med, som du kan skrive dem ned i med det samme, for, hånden på hjertet, vi vil gerne huske dem, men det sker sjældent. Idéerne kommer, når vi laver noget andet, og vores fokus er et andet sted.

Når du har fundet den idé, du gerne vil arbejde videre med, skal du videre til fase 2.

2. Plot-idéen

Du har nu en idé til, hvad din bog skal handle om, så nu skal du have planlagt dit plot. Når du skal plotte din historie, vil vi klart anbefale dig at bruge plotkort.

Hvad er plotkort? Det er et kort eller et stykke papir, hvorpå du skriver emner og temaer, din bog vil berøre, altså, hvad din bog handler om. Du skal bruge, eller begynde at bruge, plotkort for at hjælpe dig selv og din historie. Det er med til at skabe overblik over din historie. Du kan lave et overordnet plot for hele din bog, men også for hvert kapitel i din bog. Så ved du, hvad du skal skrive om, og hvordan du kommer videre til de forskellige plots. Når du har skrevet dine plotkort, hænger du dem op, så du kan se dem, mens du skriver. Hæng dem gerne op i den rækkefølge, de skal komme i din bog.

3. Skriv

Nu skal du i gang med at skrive. Du har gjort dit forarbejde med dine plotkort, så du ved, hvad der skal ske i din historie, og hvordan du får historien i mål. Det vigtigste, du kan gøre, for at dit skriveri bliver til noget, er at sætte tid af til det. Du skal se lidt mindre tv og sætte dit skriveri i kalenderen, så du får det prioriteret.

4. Ret din bog

Du har nu fået skrevet din bog og er klar til fase 4. Du skal i gang med at rette den. Når du har sat det sidste punktum, så læg bogen fra dig en dag eller to – og læs den så igen. Næste punkt i fase 4 er, at du skal have den forbi en testlæser og/eller en betalæser, som kan give dig feedback på din historie. Når du har fået din feedback, retter du bogen en gang til med de ændringer og noter, du har fået. Derefter skal den forbi en redaktør, der giver dig mere feedback og hjælper dig med sproget (dette tager tid, og du kommer til at læse din historie igennem mange gange), hvorefter den skal korrekturlæses, og så er den ved at være klar til tryk.

5. Promover din bog

Nu skal du ud at sælge din bog, så den kan komme ud at give dine læsere en god læseoplevelse. Promoveringen af din bog begynder dog i fase 3. Begynd allerede her at tage dine læsere med på din bogrejse, så du i skrivefasen får gjort dem interesseret i dig og din bog. Der bliver udgivet mange bøger hvert år, og du skal fortælle hele verden, hvorfor de lige præcis skal læse din bog.

Nu vil vi blot ønske dig god skrivelyst.

Vi glæder os til at læse din bog.