Vælg den rigtige font

Vælg den rigtige font

Når du skal vælge en font, gælder de samme regler, uanset om det er til offline- (tryk) eller onlinebrug. Der er selvfølgelig nogle tekster, der egner sig bedre til det ene frem for det andet, så det skal du også have fokus på. Det er dog ikke dét, dette indlæg vil handle om, men hvordan du får valgt den rigtige font.

Når du vælger din font, skal du tænke over følgende:

Funktion

  • Læselighed
  • Tydelighed
  •  Anskuelighed

Æstetik

  • Tradition
  • Mode
  • Indhold

Teknik 

  • Muligheder
  • Begrænsninger

Når de tre ting spiller sammen, så har du fundet den helt perfekte font.

Lad os tage dem én ad gangen og bryde dem ned til noget mere håndgribeligt.

Funktion

Fonten skal selvfølgelig være til at læse, så budskabet står skarpt for modtageren. Det handler også om, at vi med fonten viser, hvordan teksten hænger sammen. Hvad hører sammen, og hvor skal læseren begynde at læse. Fonten skal være med til at guide øjnene i den rigtige retning.

Æstetik

Her tænkes der på, om fonten er pæn og smuk. Det kan være smag og behag, men der er nogle guidelines der kan følges, så fonten rent sansemæssigt bliver opfattet som pæn og smuk. Der kan også være fonte, der er moderne og oppe i tiden. Her kan skriften Helvetica nævnes, da den på et tidspunkt blev set alle vegne. Det er vigtigt at huske på, at moden skifter, så hvad der er populært at bruge i år (2020), ikke var det samme for fem år siden eller er det om fem år. Hvilke fonte, der er moderne, kan også være forskelligt afhængigt af landet eller branchen, materialet udvikles til. Vi kan koge det ned til, at æstetik er kultur.

Teknik

Her skal du tænke over, hvor fonten skal bruges. Nogle fonte er gode online, mens andre er bedre offline. Der er stor forskel på, hvordan papir skal bruges. Er det en annonce til en avis, skal fonten hverken være for tyk eller tynd, da dét kan resultere i et dårligt tryk, og det ville bare være så ærgerligt.

Vi håber, at indlægget har gjort dig lidt klogere på, hvordan du bedst vælger din font, så du får det helt rigtige resultat ud af alt dit arbejde. Du må endelig skrive til os, hvis du gerne vil have hjælp til at vælge en font til din tryksag, så vi kan tage en snak om, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe dig.