Forskellen på korrekturlæsning og redaktørretning
Bogen er skrevet, og du har haft den forbi dine testlæsere og betalæsere.
Hvad så nu?
Nu skal du have gang i din redaktør. Sammen skal I gennemgå din tekst, og så skal der en korrekturlæser på.
Det er vigtigt at vide, at en redaktør ikke er det samme som en korrekturlæser. Det er to meget forskellige dele af bogprocessen.
En redaktør giver dig feedback på din tekst, hjælper dig med at fange eventuelle plothuller, og sørger for, at teksten glider. Det er forskelligt, hvordan en forfatter bruger en redaktør. Nogle gør meget brug af redaktøren, mens de skriver, og andre først, når de er færdige med at skrive teksten. Det finder du ud af sammen med din redaktør, hvad der passer til jeres samarbejde.
Når du og din redaktør har været igennem din bog, er den klar til korrekturlæseren. Korrekturlæseren vil gennemgå din bog for slåfejl, grammatikfejl og stavefejl, altså, rette teksten igennem, så alle småfejlene ikke forstyrrer læsningen af bogen.
Så skal din bog sættes op til tryk, og den burde her gennemgås igen, altså, lave en korrekturrunde på den igen. Vi er alle mennesker, og vi kan stirre os blinde på teksten. Når den er blevet sat op som en bog, kan nogle småfejl findes. Nogle grafikere opdager også fejl, når de sætter bogen op, og de kan stadig nå at blive fanget.
Redaktøren hjælper dig med teksten.
Korrekturlæseren hjælper dig med tekstfejl.
Ved nogle forlag er det den samme, der er redaktør og korrekturlæser, og ved andre er det forskellige roller. Det er dog vigtigt at gøre sig klart, at det er to meget forskellige roller i bogprocessen. Det er vigtigt,at du som forfatter er klar over forskellen, så du får mest muligt ud af din redaktør og korrekturlæseren.