Hvad er en e-bog?

Hvad er en e-bog?

En e-bog er en bog, du læser elektronisk. Det er altså ikke et fysisk eksemplar.

Når vi snakker e-bøger, er der to forskellige formater, du kan arbejde med:

En ePub eller en PDF.

ePub

Det står helt kort for ‘Elektronisk Publikation’, altså en udgivelse, der kun kan læses elektronisk. Det er en international standard for e-bøger. Formatet er designet til ikke at være som et bestemt papirformat, og det vil sige, at e-bogen, helt uden læseren tænker over det, formateres til den enkelte e-boglæsers skærmstørrelse og opløsning.

Når du for eksempel låner en e-bog på Mofibo eller en anden udbyder, så er bøgerne uploadet som en ePub-fil.

PDF

Hvad er en PDF? PDF står for ‘Portable Document Format’, altså et digitalt dokument, du kan tage med dig overalt. Det er en måde at udveksle og vise dokumenter på en sikker måde, uanset hvor filen åbnes. Det er også muligt at gøre en PDF skrivebeskyttet, så ingen kan rette eller ændre i den. Derfor er det et meget brugt format. PDF’en er ens for alle, der åbner filen. Indholdet bliver dér, hvor du har bestemt, det skal være. 

Hvornår skal jeg vælge ePub formatet eller en PDF?

Har du skrevet en fagbog eller en skønlitterær bog, der bliver udgivet med en ISBN-stregkode (link til indlæg om dette), så vil vi anbefale at bruge ePub-formatet, så du kan komme ud på de mange e-bogsplatforme, så din bog kan blive læst der.

Har du skrevet en vejledning eller noget andet materiale, som du deler ud, så vil vi anbefale at lave den til en PDF. Det kan være, du har lavet en guide til, hvordan du skriver din første bog, og så vil det klart være at anbefale at lave den som en PDF. Det kan være, du har lavet en freebie, du vil give til dine kunder, og så vil en PDF være den bedste filtype at bruge, da de fleste enheder i dag kan åbne og læse en PDF.

Opsummering

Hvornår skal du vælge hvad?

ePub skal du vælge, når du har skrevet en bog, der er blevet udgivet, der skal kunne læses fra de forskellige e-bogsplatforme.

PDF skal du vælge, når du har noget viden, du gerne vil dele med andre, som de ikke skal kunne ændre i, og som skal kunne åbnes på de fleste enheder.