Hvordan skaber jeg overblik i min skriveproces?

Hvordan skaber jeg overblik i min skriveproces?

Det er et spørgsmål, vi ofte bliver stillet.

Det er meget individuelt, hvordan vi skaber overblik, men vi vil gerne give dig vores tre tips til at skabe overblik over din bog og skriveproces, og de gælder, uanset om det er en fagbog eller en skønlitterær bog.

 

1. Hvad vil du med din bog?

Det er altid vigtigt at gøre dig tanker om, hvad du vil med din bog, og hvilken forskel den skal gøre for dine læsere. Når du har svaret på det, skal du skrive det på et stykke papir og hænge det op, der hvor du skriver, så du hele tiden kan se, hvad du gerne vil med din bog.

Det gælder både for en fagbog og en skønlitterær bog. For fagbogen er det den viden du gerne vil give videre. Hvilken forskel skal det gøre for læseren at have læst din bog? For din skønlitterære bog kan du overveje, hvilken følelse du gerne vil, din læser sidder tilbage med, når de er færdige med at læse din bog.

På denne måde skaber du dig dig et helt overordnet overblik, hvad du vil med din bog.

 

2. Vælg de vigtigste emner i din bog og skriv dem ned.

Ved at skrive dine emner ned kan du skabe dig et overblik over, hvad din bog skal handle om, hvordan de forskellige emner hænger sammen, og i hvilken rækkefølge de skal komme.

Det er med til at skabe overblik over din skriveproces. Det betyder ikke, at nye emner ikke må komme med. De kan altid blive udviklet på senere hen.

Hav fokus på de emner, du har udvalgt, og skriv andre tanker ned i en anden notesbog. Så kan du altid vende tilbage til dem, og dit fokus er stadig på dét, du har valgt.

 

3. Brug post-its.

Post-its er helt geniale til at skabe overblik. De kan nemt flyttes rundt, og de kan hænges op lige der, hvor du sidder og skriver, eller sættes ind i en notesbog. Du kan bruge forskellige farver til forskellige emner og på den måde skabe overblikket.

Du kan også på den måde se, hvor langt du er kommet, og hvad du sidder og arbejder med.

 

En lille ekstra ting: Du behøver ikke skrive din bog i kronologisk rækkefølge, og det kan post-its virkelig hjælpe dig med.

 

Vi håber, at vores tre tips til at skabe overblik kan hjælpe dig i din skrivning.