Hvorfor er andres øjne på din tekst så vigtige?

Hvorfor er andres øjne på din tekst så vigtige?

Hvorfor er andres øjne på din tekst så vigtige? Det er det, fordi når vi skriver, så kender vi alle detaljerne, vi tænker på historien, vi er historien, og derfor kan det være svært at se og fange eventuelle huller i ens tekst. Derfor er det vigtigt at få andres øjne på ens tekst.

Når du får feedback på din tekst, er det med til at gøre dig til en bedre forfatter. Det er med til at løfte din tekst.

Du kan få tre forskellige “typer” øjne på din tekst:

  • Testlæser
  • Betalæser
  • Redaktør (først når du har haft en eller flere af de to førstnævntes øjne på din tekst.)

En testlæser er en, der læser din tekst for at se, om den passer til målgruppen. Derfor bør testlæseren også være en fra målgruppen.

En betalæser er en, der går lidt dybere ned i din tekst, som giver dig feedback på, om ting giver mening. Det er også betalæseren, du kan bede om at kigge efter specifikke ting i din tekst, så du kan få feedback på, om tingene giver mening, om dine sætninger er for lange, eller måske for korte. Du vælger, hvad en betalæser skal have fokus på, så du får lige præcis den feedback, som du har brug for.

Du kan læse mere om testlæsere og betalæsere her, hvor det er beskrevet lidt dybere end her. 

Når du får andres øjne på din tekst, betyder det ikke, at du skal bruge alle de rettelser og idéer, de kommer med. Brug det, der giver mening for dig og din historie. Det er her, du vil opdage nogle af de ting, du har stirret dig blind på, eller måske ikke har skrevet i historien, fordi det ved du jo, men det er ikke noget, du har skrevet nogen steder i bogen. Lige præcis sådan noget er derfor, at andres øjne på din tekst er så vigtig.