Hvad er et ISBN-nummer?

Hvad er et ISBN-nummer?

ISBN står for International Standard Book Number og består af 13 tal, der samlet udgør en unik kode for en udgivelse. Denne bruges til at identificere individuelle bogudgivelser. Det er altså ikke nok for en forfatter at få et enkelt ISBN-nummer, hvis vedkommende har tænkt sig at udgive flere bøger. 

En bogudgivelse kan sagtens have flere forskellige ISBN-numre. Hvis den fysiske bog for eksempel først udkom i hardback-format, skal en paperback-genudgivelse have et andet ISBN-nummer. Bliver din bog udgivet som e-bog, skal den have et andet ISBN-nummer end den fysiske bog, ligesom lydbogen skal have et andet ISBN-nummer end e-bogen. Skal bogen udgives internationalt, får den også et nyt ISBN-nummer for hvert eneste sprog, den oversættes til. 

Til gengæld skal din bog ikke have et nyt ISBN-nummer, hvis den genudgives i samme format uden markante ændringer (markante ændringer inkluderer ikke rettelser af trykfejl/stavefejl, men hvis du eksempelvis ændrer i teksten/titlen eller tilføjer nye afsnit, skal den have et nyt ISBN-nummer. Ligeledes skal den have et nyt ISBN-nummer, hvis den senere bliver genudgivet af et andet forlag, uanset om der er ændret/tilføjet noget eller ej). Den skal heller ikke have et nyt ISBN-nummer, hvis du genoptrykker den uden ændringer og sætter den til salg til en lavere pris.  

ISBN bestod i mange år blot af 10 tal, men i 2007 blev det tilpasset EAN-stregkodesystemet. På denne måde fik man både mulighed for at lave mange flere talkombinationer, men samtidig kunne man også inkorporere ISBN-nummeret i bogens stregkode. 

Der er ganske vist ikke nogen lov om, at din bog SKAL have et ISBN-nummer, men hvis du vil have den registreret hos Dansk Bogfortegnelse og ud til boghandlere, supermarkeder, biblioteker m.fl., skal din bog have et ISBN-nummer. 

Kort opsummering: Et ISBN-nummer er ret vigtigt at få til sin bog.