Kan jeg selv sætte bogen op?

Kan jeg ikke bare selv sætte bogen op?

Det kan du sagtens. Vi vil dog anbefale dig at få en grafiker til at kigge på den trykklare pdf, inden du sender den til trykkeriet. Nogle trykkerier tilbyder for en lille ekstrabetaling at kigge din fil igennem, inden de sætter gang i produktionen.

Vælger du at sætte din bog op selv, kan vi anbefale følgende programmer:

  • InDesign
  • Scribus
  • QuarkXpress
  • Canva

Dette er kun et lille indblik i forskellige layoutprogrammer. Nogle sætter også deres bog op i Word, og det virker også fint. Vi har bare valgt at tage udgangspunkt i disse fire programmer.

Indesign

Indesign er et layoutprogram. Du bruger programmet til at stille tekst og billeder flot op. Ofte er blade, magasiner og aviser sat op i indesign. Det er et program, som du bruger til tekstopsætning. Har du meget tekst, der skal sættes korrekt og flot op, er det indesign, du skal bruge.

Indesign er det program, de fleste grafikere bruger, når de skal sætte en bog op. Pernille bruger det selv.

Scribus

Scribus er et gratis layoutprogram, der er et godt alternativ til InDesign. Det bruges til det samme, altså opsætning af magasiner, bøger og andre tryksager.

QuarkXPress

QuarkXPress er det program, mange trykkerier og grafikere brugte, før InDesign kom på markedet. Det har fuld integration med de forskellige Adobe-programmer og -værktøjer.

Canva 

Canva er et online layoutprogram. Det har mange forskellige skabeloner, man kan arbejde i og hente inspiration fra. 

Skal du selv sætte din bog op?

Det kan du til enhver tid. Det kræver blot noget tid at finde det rigtige program, og så skal du sætte dig ind i, hvordan det bruges, inden du kan gå i gang.

Det lød både nemt og lidt uoverskueligt på en gang. Vi kan godt gøre det hele selv, ligesom du også selv kan fikse din bil. Dog er det meget rart at kunne hyre en mekaniker til det, som både har uddannelse og øvelse i at gøre det korrekt. Det samme gælder for bogopsætning. Selvfølgelig kan du gøre det selv, men hvis du gerne vil gøre det selv, kan det anbefales at du får en grafiker til lige at kigge dit endelige produkt igennem, så du er helt sikker på, at den bog, som du har brugt lang tid på at skrive og gøre færdig, er helt perfekt, når den går i trykken.