Markedsføring uden de sociale medier

Sådan markedsfører du din bog uden de sociale medier

Du har fået skrevet din bog og skal nu i gang med at markedsføre den. Faktisk bør din markedsføring allerede starte, mens du skriver på din bog, men det er en helt anden snak.
Hvad gør du som forfatter, når du ikke er på de sociale medier, men stadig gerne vil gøre opmærksom på din bog?

Vi har samlet ni idéer til, hvordan du kan markedsføre din bog uden at have en facebookside og uden at være på instagram eller TikTok. Vi ved godt, at din bog er god, og den burde kunne sælge sig selv, men vi må også være realistiske og sige, at det sker desværre ikke. Du skal ud at lave lidt larm for dig selv og din bog, så den kan komme ud til en masse mennesker og give dem en god læseoplevelse.

  1. Hav en hjemmeside

Hvis du vil give din bog en platform at være på, vil en hjemmeside være en rigtig god ting. Her kan du fortælle om dig selv og dit forfatterskab, samt have et sted at henvise interesserede læsere til.

  1. Hav en blog på din hjemmeside

Ved at have en hjemmeside kan du blogge om din skriveproces og din bog, så du kan vække interessen for dig og dit forfatterskab. Her bestemmer du også over alt indhold, da du er ejeren. 

  1. Nyhedsbrev

Ved at have din egen hjemmeside kan du også have et nyhedsbrev. Hvis du har et nyhedsbrev, kan du sende opdateringer direkte til dine læseres mail, så de kan være med på hele rejsen. Det er også muligt at have et nyhedsbrev uden en hjemmeside. Det kommer an på, hvilken nyhedsbrevsklient du vælger.

  1. Tryksager du kan dele ud

Du kan lave bogmærker og postkort, der viser din bogforside; måske med en QR-kode til din hjemmeside og nyhedsbrev. Del dem ud til familie, venner og kollegaer. De fleste vil rigtig gerne hjælpe dig med at sprede budskabet om din bog. En tryksag kan også være en flyer, du hænger op i de lokale butikker med information om din bogreception eller andre arrangementer, du deltager i.

  1. Tage en snak med den lokale avis

De vil gerne skrive historier om de lokale, så du skal måske have forfattet en god pressemeddelelse, eller også kan du tage ind på den lokale redaktion med din bog og tage en snak med dem.

  1. Tage på messer at vise din bog frem

Der findes rigtig mange messer og bogmesser, hvor du kan vise din bog frem. Her er det blot at finde en messe, hvor det giver mening for dig og din bog at deltage. Det kan være, der bliver holdt nogle lokalt i dit område, hvor det, du skriver om, kunne give mening. Her er det vigtigt, at din bog passer til messens tema.

  1. Hold oplæg og foredrag

Du kan tage fat på dit lokale bibliotek og spørge, om du ikke må komme og holde et oplæg om dit forfatterskab og din bog. Du kan også spørge i din lokale bogbutik eller selv arrangere et foredrag i det lokale forsamlingshus. 

  1. Gå sammen med andre lokale forfattere

Det kan godt være lidt angstprovokerende at gøre alting selv, men så kan du spørge ud i dit forfatternetværk, om der er nogen, der vil lave noget sammen med dig. Det kan være en forfattersnak, I inviterer til, eller hvad I nu finder på af sjove ting. På den måde kan i hjælpe hinanden.

  1. Find din lokalradio

Ligesom i punkt 5 kan du også tage fat i den radiostation, der er populær i dit område og give dem en god historie. Det gør også, at du får en lydfil, du kan bruge på din hjemmeside og dele i dit nyhedsbrev. Det kan være, det giver dig blod på tanden til at lave en podcast, hvor du kan tage lytterne med på din skriverejse.

Det var 9 idéer til, hvordan du kan skabe opmærksomhed omkring din bog og forfatterskab. Nogle af tingene kræver lidt penge og andre kræver mod. Det kan godt være svært at banke på døre og fortælle om dig selv og den bog, du lige har skrevet. 

Vi synes allerede, du er supersej! Du har skrevet en bog, eller er i gang med det. Det er så sejt. Nu skal du blot ud at fortælle hele verden om din bog. Alle vores råd gælder, om du udgiver selv, har fundet et medudgiverforlag eller et traditionelt forlag. Har du et forlag i ryggen, har de måske også nogle idéer og tanker til markedsføringen, der kan hjælpe dig på vej. Du kan også række ud til dit netværk og spørge dem efter hjælp. De fleste vil rigtig gerne hjælpe.