Prolog & Epilog

Prolog & Epiolog 

Hvad er en prolog, og hvad er en epilog? Det vil vi gøre dig lidt klogere på her, så du kan få et overblik over forskellen og få et indblik i, hvordan de to ting bruges i din bog.

Hvad er en prolog?

En prolog er en introduktion til din bog, til historien og personerne. Det er en måde at sætte scenen på, så din læser er klar til kapitel 1.

Prologen er altid placeret lige før kapitel 1.

Er en prolog det samme som et forord?

Nej, de to ting er ikke det samme. Et forord er fra forfatterens perspektiv, mens prologen er ud fra historiens perspektiv.

Ofte er et forord heller ikke skrevet at forfatteren selv, men af en anden person. Det kan være en specialist, en kendt person eller en kritiker. Forordets skribent giver læseren en introduktion af bogen, hvor bogens tema bliver relateret til forskellige ting, måske den tid historien foregår i, skribentens egne erfaringer eller lignende.

Hvorfor skrive en prolog?

Vælger du at skrive en prolog, er det for at sætte scenen for din fortælling, give en relevant introduktion til bogen. Det er derfor vigtigt kun at skrive relevant information i prologen, noget der giver mening.

Mange fantasy-fortællinger bruger det, da en prolog kan være med til at styrke din worldbuilding.

Hvad er en epilog?

En epilog er en afslutning på din historie. Her giver du læseren et indblik i, hvad der sker efter bogens slutning.

Der findes forskellige typer af epiloger.

De forskellige typer af epiloger

Fortællende epilog 

Er det en fortællende epilog, er der er fokus på resultatet af historien, og hvad der er sket med personerne i bogen.

Overgangs-epilog

En overgangs-epilog starter ofte noget ala “20 år senere…” En overgangs-epilog markerer en ændring, der er sket over tid og bruges til at sætte et endeligt punktum for historien, så læseren får et indblik i, hvad der er sket ude i fremtiden.

Drømme-epilog

En drømme-epilog har fokus på en af personerne i bogen, som regel hovedpersonen, altså, den vigtigste person i bogen. Som navnet indikerer, viser denne form for epilog en fantasi eller drøm, som afslører mere om hovedpersonens ønsker. Nogle bruger også denne type epilog som optakt til næste bog i serien. Hvis den bruges som optakt til næste bog, kan ‘hovedpersonen’ i epilogen være den karakter, der er i fokus i den næste bog.

Vi håber, at det har givet dig et indblik i, hvad en prolog og en epilog er, og hvordan de kan bruges i en bog.