Vælg den rigtige farve
RGB, HEX, CMYK eller Pantone?
Når du skal lave noget grafisk materiale, er det vigtigt, at du ved, om det skal bruges på tryk eller online, for det gør nemlig en forskel, hvilken type farve du skal bruge for at få det bedst mulige resultat til dit grafiske arbejde.
RGB
RGB er skærmfarver, altså, de farver du bruger til grafikken på for eksempel SoMe-opslag eller på en hjemmeside. R står for Rød, G står for Grøn og B står for Blå. Sammen danner disse tre farver alle de farver, du kan se på din skærm. De tre farver har en intensitet mellem 0-255. Når den står på nul, er der ingen farve og når den står på 255 er farven fuld. Sammen kan de tre farver danne over 16 millioner forskellige farver.
RGB-farver bruger du kun til skærmen. Det er også derfor, at når du ser en illustration på skærmen, kan farverne godt være anderledes, end når du har illustrationen i hånden. Det kommer helt an på, hvordan man har indstillet sine farver på skærmen og dér, hvor man printer.
HEX-farvekoder
HEX-farvekoder bruges, ligesom RGB, til at angive digitale farvekoder på hjemmesider og sider som Canva til at angive den enkelte farve. HEX bliver ofte brugt, når der arbejdes med HTML og andet, du skal kode. En HEX-kode ser sådan her ud: #FFFFFF (Hvid) eller #FF0000 (Rød). En HEX farvekode starter altid med en # efterfulgt af seks bogstaver og tal.
CMYK
CMYK-farver er trykfarver, altså, de farver, som din printer eller et trykkeri bruger, når du laver en tryksag. C står for Cyan, M står for Magenta, Y står for Yellow (gul), og K står for Key Color (sort). Det er de fire farver, du ser, når du laver et prøvetryk på din farveprinter.
De fire farver har en intensitet fra 0% til 100%. Alt efter, hvordan du blander dem, danner de forskellige farver. Jo højere %, du giver de forskellige farver, jo mørkere bliver de. Sætter du C, M og Y til 100%, får du sort.
En flot sort kan godt være svær at ramme, så her får du min blanding til en flot, dyb sort:
C 50% / M 30% / Y 30% / K 100%
Så er du sikker på, din sorte ikke bliver grå, når den bliver printet.
CMYK bruger du til tryksager. Det er især vigtigt, hvis du får det lavet hos et trykkeri. Så vil de kunne ramme farverne bedst muligt. Så vil du ikke få dine tryksager tilbage og blive skuffet over resultatet.
Pantone
Du har sikkert også hørt om Pantone-farverne og set de mange fine ting, man kan købe med dem. Pantone-farverne bruger man også til tryksager. Det er specialfarver, der kan fås som helt almindelige farver, du også kan lave med CMYK farverne, men så er der de specielle farver som neon- og metalfarver, som kun Pantone-farverne kan ramme. De er helt rene farver, og de er meget brugt af virksomheder, der gerne vil have deres logoer i den samme farve, uanset hvor deres tryksager laves eller hvilket materiale, der bruges.
Opsummering
Når du laver noget som helst grafisk design, og du skal vælge farver, så er det vigtigt at du ved, om det er til tryk eller online.
Til trykte medier skal du arbejde med CMYK- eller Pantone-farver.
Til digitale medier skal du arbejde med RGB- eller Hex-farver.